Etusivu       Slovakiancuvac                    Haltiavuoren kennel                 Koirat                       Kuvia ja
        
              Laumanvartija                             Jalostuksesta              Pentueet         kertomuksia
Linkit  
 

 

 

I-pentue

Uncle Maylo von der Stockacher Halde  (A/A, 0/0) – FI MVA  BH Haltiavuoren Ealaskas (A/A, 0/0). Yhdistelmän sukusiitosprosentti on 0,0 % (5 sukupolvea).

Milo on terverakenteinen, ketterä, voimakasliikkeinen nuori, hoikka uros. Uroksen säkä oli suomalaisessa jalostustarkastuksessa 67 cm. Milolla on valkoinen turkki ja erinomainen, musta huuli- ja kirsupigmentti sekä tummat silmät.  Uncle Maylo  muutti Saksasta Suomeen syyskuun lopussa 2018. Myös uroksen vanhemmat ovat A-lonkkaisia. Sisaruksista (5) on kuvattu kolme, joista kahdella A-lonkat ja yhdellä B. Saksassa ei kuvata kyynärpäitä. Milon kyynärpäät on kuvattu Saksassa ja eläinlääkärin arvion mukaan kyynrpäät ovat 0/0. Jane saa Milosta kaipaamaansa lenkkiseuraa, cucvacnarttu Doris komennettavan ja pikku Ninja (borderterrieri) kunnioituksen kohteen sekä friisiläishevoset Wilma ja Arro sekä poni Vili suojelijan kotitallille.  Nyt on myös lapsilla ihan oma pulkanvetäjä!

Ealaskas ”Elsa”(säkä 61 cm) on aktiivinen narttu. Elsalla on terve rakenne, erinomaiset liikkeet, valkoinen, laineikas turkki. Elsa on toimelias perhekoira laumassa, jossa elävät eno  Cuilagas ”Costi” (9  v.) ja veljensä Ewok (7 v.). Elsa on suorittanut käyttäytymiskokeen (BH) keväällä 2014

Astutus tapahtui 3.10.2018 Mäntyharjulla. Pentue on Milon ensimmäinen ja Elsan kolmas. Elsan pennut (G, H) ovat olleet terveitä, sosiaalisia, ketteriä ja eloisia rotumääritelmän mukaisia koiria.

Elsan jälkeläisistä on kuvattu kolme: Gaica ja Gastan  A-lonkat,  Gasparilla  B-lonkat. Kaikilla 0/0 kyynärpäät.

Ultra 29.10.

Elsan paino oli noussut Euroopan kiertueen jälkeen normaaliksi. Vaaka näytti nyt 32 kiloa. Ensimmäisestä astutuksesta oli 28 vuorokautta. Ultrassa näkyi vähintään kolme pentua. Eli odotettavissa on 6-8 pentua.

Elsa rauhoittui heti astutuksen jälkeen. Pientä närästystä parin viikon tienoilla, mutta ruokahalu on palautunut. Ewok ja Costi odottavat myös pentujen tuloa  ja haistelevat Elsaa hyvin kiinnostuneena.  Ultra taitaa olla vain kasvattajan uteliaisuuden tyydyttämistä. Koirat ovat tienneet jo pitkään. Tosin kyllä omakin vaisto sanoi, että joulukuussa meillä on monta koiraa ilonamme.

44 vuorokautta odotusta

Elsa on ollut hyvin rauhallinen. Ewok ja Costi ovat nyt juoksukavereinani.  Päivät ovat nyt kuluneet Iloniemen kodissa vanhusten parissa. Monta silittäjää ja eräs vanhempi rouva jopa kouluttaa Elsaa.  Aikansa päivähuoneen touhuja seurattuaan mammakoira vetäytyy Matin isän huoneeseen päivälevolle ja alkuillasta kävelemme reippaasti Jalasjärven kirkonkylältä Jokipiihin.  Elsan selkä näyttää levätessä tosi leveältä. Ruoka maittaa kaksi kertaa päivässä ja makupalatkin kelpaavat.  Aamuisin Elsa hyppää sänkyyn rapsutettavaksi. Mukava päivän alku.

 

 

 Pennut syntyivät  28.11.

Maito nousi nisiin tiistaina. Keskiviikkona oli kulunut 59 päivää astutuksesta. Ulkoilujen jälkeen Elsalla oli kova kiire pentulaatikolle.

Ensimmäinen urospentu putkahti hyvävoimaisena maailmaan 14.59, pieni pirteä tyttö seurasi veljeään 16.35. Sitten ei tapahtunut mitään. Kyllästyimme odotukseen ja lähdimme kohti Linnunmäkeä eläinlääkärille. Kohdussa oli vielä kaksi hyvävoimaista pentua ja Elsa äitikin oli pirteä. Päädyimme keisarinleikkaukseen. Eläinlääkärimme superkuntoilija Gisle oli lenkillä metsänpimennossa Emäsalossa ja saapui nuoremman eläinlääkärin tueksi leikkaukseen. Äänekäs vikinä kuului leikkaussalista. Kaksi pirteää poikaa pääsi sisarusten viereen lämpimään laatikkoon. Pian reippaat pennut pääsivät äidin nisille koko joukko.

Elsa hoiti ja imetti syntynyttä kaksikkoa rauhallisesti leikkausvalmistelujen ajan. ”Onpa hyvä äiti” totesi eläinlääkäri. Kotiin päästyämme Elsa oli tokkurainen ja pennut pirteitä. Urokset painoivat  400 grammaa ja narttupentu 300 grammaa. Maitoa on riittänyt. Paino on lisääntynyt hyvin. Painavin uros  vuorokauden kuluttua puoli kiloa ja narttupentukin jo yli 400 grammaa. On tämä rauhallista menoa; kaikille riittää reilusti maitoa ja yöt ovat rauhallisia. Elsan saa juuri ja juuri pissalle. Kauhea kiire takaisin pentulaatikolle. Ruokaa olen Elsalle syöttänyt kädestä laatikossa. Ei meinaisi äiti millään malttaa syödä – on koko ajan seurattava pentujen touhuja. Ewok ja Costi kuuntelevat vikinää kiinnostuneina. Ewok haluaisi päästä kurkistamaan pentuja – Elsa ei poikia pentuhuoneeseen laske, katsoakaan ei saa.Viikko tyytyväistä elämää

Syntymäpainot ovat reilusti kaksinkertaistuneet. Reipas tyttömme painaa 800 grammaa, potrat pojat 900 grammaa. Yöt ovat olleet rauhallisia, pientä ininää ja maiskutusta maitobaarissa. Elsa on viihtynyt tiiviisti pentulaatikossa. Pissalle on juuri ja juuri lähtenyt. Ruoka maittaa äidille, yöpalaakin on laitettu.

Pennut ovat voineet hyvin. Pigmentit ovat tummuneet sekä kirsussa että polkuanturoissa. Ryömiminen on jo määrätietoista kohti nisiä. Unipaikkoja on ryhmässä tai jopa yksin karva-alusten suojassa. Äidin selän yli voi kiivetä. Kehitymme vauhdilla!

Kaksi viikkoa

Potrat pojat painavat 1,5 kg ja tyttö hieman vähemmän. Anturat ovat tummuneet mustiksi samoin kirsu. Pienet ja isot tarpeet sujuvat omatoimisesti. Maailma on avartunut olohuoneen lattialle. Liikkuminen on muuttunut ryömimisestä kävelyksi. Sisarusten kanssa voi jo pikkuisen leikkiä. Näköaisti alkaa toimimaan, mutta äidin haju on näköaistimusta kiinnostavampi. Laatikosta kuuluu jopa yksittäistä haukuntaa.

Elsa hoivaa pentuja huolella. Pienen hetken voi olla muutaman metrin pennuista ja sitten onkin jo kiire. Korvien avautuminen ja kuuloaistimusten käsittely on alkamassa. Totuttelu ääniin on tärkeää. Radio pauhaa ja kerran päivässä imuroidaan. Pelkoahan pennut eivät tässä vaiheessa koe. Silittely ja sylissäolo, rauhallinen, lempeä  ääni  leimaa pennut myönteisesti ihmiseen. Nyt luodaan perusta luottamukselle, perheensä koiralle.

Kolme viikkoa

Vilkkaita pentuja. Nokoset pentulaatikossa ja päivän aktiviteetit olohuoneessa. Juoksemme, kiipeilemme ja haukumme. Pientä painiskelua ja hammastelua pentukavereiden kanssa. Hampaat puhkesivat kolmeviikkoisina. Jauhelihapallerot maistuvat ja siinä seassa meni myös loishäätö. Maitoa tuntuu riittävän, että vielä viikon lisäämme vain jauhelihan määrää. Painoa on yli kaksi kiloa.

Elsa vahtii poikuettaan huolellisesti. Pojat joutuvat kurkistelemaan vaivihkaa ja suora katsekontakti pentujen alueelle olohuoneessa on kiellettyä. Ensimmäiset tutustujat ovat jo käyneet. Pennut ovat luottavaisia, mutta Elsa seuraa silmä tarkkana jokaista liikettä. Aikuiset lapsemme ja lapsenlapsemme Oonan Elsa toivottaa riemulla tervetulleeksi ja kiirehtii kovasti pentujensa esittelyä. Leppoisaa on elo Hallatuulen mailla.


4 -5 viikkoa

Lähdimme reissuun. Autoilua emme jännittäneet. Olihan Elsa äiti seuranamme. Neljä sataa kilometriä hurahti päiväunien aikana. Jokipiin mökissä majoituimme olohuoneeseen ja katselimme kovasti televisiota Elsan opastuksella. Aloitimme ulkoilun lumisessa maisemassa. Vessakin löytyi mökin pihapiiristä. Tutustuimme myös uusiin ihmisiin Iloniemen kodissa. Olimme suosittuja. Päiväunet nukuimme äidin suojassa joulukuusen vierellä. Ei yhtään jännittänyt, vaikka lattia olikin liukas.

Jalasjärveltä Viitasaarelle matkustimme ihan pentuporukassa. Elsan täytyi tarkasti seurata osasivatko Matti ja Virve tien Varpurantaan. Nyt majoituimme makuuhuoneeseen, jossa oli uusia leluja ja jännittäviä pikkupiiloja. Isoina pentuina me käymme ulkona herättyämme pissalla ja kakalla. Vähän on ollut vilpoista ja tuulikin pörrötti turkkiamme ulkona. Onneksi mökissä on lämmintä. Puoli kiloa jauhelihaa katoaa äkkiä ruokakupistamme. Maitotarjoilu on pystybaarissa ja joudumme joskus pyytämään useamman kerran tarjoilua.

Äiti leikittää meitä ja joskus vähän komentaa. Costia ja Ewokia haistelemme salaa. On meillä omatkin painit. Terävät hampaat raapivat ihmisseuralaistamme ihon rikki. Osaamme hyppiä, kiivetä ja komentaa sekä äitiä että Mattia ja Virveä. Palvelu pelaa.6 viikkoa

Palasimme kotiin Kurböleen. Oleskelu- ja nukkumatilamme on keittiössä. Teemme tutkimusretkiä apukeittiöön, pesuhuoneeseen ja saunaan. Suihkuvettä voi myös maistella. Nukumme päiväunet takapihan kopissa untuvamakuupussin lämmössä Elsa äidin vahtiessa untamme.

Uskaltaudumme seikkailemaan lumiseen aitaukseen. Kopin alla voi ryömiä. Havupuut tarjoavat suojaa. Polttopuita voi järsiä. Elsa äidin luukätköjä etsimme suurella kiinnostuksella. Portaat terassilta pihalle kuljemme varovasti. Pehmoleluja ravistelemme voimakkaasti.

Elsa imettää vielä useasti päivässä. Äidinmaitoa voikin vielä maiskutella jauheliharuuan jälkeen. Vasaralla pehmitettyjä kanansiipiä järsimme, revimme lähes tunnin. On väsyttävä työ repiä siipiä pikkunaskaleilla ja ihmisäidin apu kelpaa siiven kiinnipitelyyn. Painoa on  kertynyt viisi kiloa.

Costi haistelee ja yrittää leikittää pikkupentuja Elsan valvonnassa etupihalla. Ewok seuraa kauempaa.

Kakat pennut tekevät lähes aina ulos. Pissa lirahtaa herätessä matolle. Pyykkikone tekee päivittäin töitä makuualustojen pesussa ja juuriharjalla kuurataan puutarhamattoja. Tulee puhdasta!7 viikkoa

Olemme seitsemän viikkoa, reippaita, terävähampaisia riiviöitä. Autoilu on mukavaa! Me olemme retkiautossa omalla osastollamme. Pieneen tilaan emme kaki tai tee pissoja, kuivalla alustalla on mukavampi makoilla. Olemme matkustaneet Jalasjärvelle, Viitasaarelle, Porvooseen ja Jalasjärvelle, lähes 2000 km. Vielä ei ole tullut huono olo.

Kävimme terveystarkastuksessa Linnunmäessä. Kaikki ok ja poikien pallitkin löytyivät. Painomme on 6,1 – 6,4 kiloa. Ruokailemme 4 kertaa päivässä. Äiti Elsa lopetti imettämisen. Etupihalla ulkoilemme riemulla Costin ja Ewokin seurassa. Elsa on tarkkana, että pentujen ulkoilu on turvallista. Yöunet nukumme kymmenestä lähes seitsemään. Nyt olemme saaneet uuden koirakaverin, ranskis Moonan, jonka ärähdystä kunnioitamme. On tärkeää oppia hyvät käytöstavat aikuisten koirien kanssa ennen luovutusta.LISÄÄ KUVIA